Hoe train ik mijn puppy met de HOVAWART lesmethode?

1. Het werkboek bij de puppytraining

Dit werkboek is bestemd voor het baasje die met zijn pup naar de puppytraining gaat. De belangrijkste oefeningen van de pup in zijn eerste levensjaar en het leren toepassen van diverse commando’s (zoals ‘zit’ en ‘lig’ en ‘ wacht’ en ‘sta’) staan stap voor stap per maand beschreven. Ook worden er diverse tips, adviezen en aandachtspunten vermeld, die relevant zijn voor een goede omgang met en verzorging van je pup. De baas met een oudere hond kan in dit naslagwerk nog eens teruglezen ‘hoe de oefening ook al weer was’.

Het is een werkboek, dus is er ruimte opgenomen om je eigen aantekeningen te maken. Ook bevat het een unieke checklist van alle oefeningen, trainingen en commando’s van het eerste jaar. Je krijgt zo een overzicht van:
1. Algemene uitgangspunten over het omgaan met je pup
2. Diverse punten over de dagelijkse omgang met je pup
3. Oefeningen met je pup voor een betere binding en berusting
4. Aandachtspunten voor het geven van commando’s
5. Belangrijke punten inzake de verzorging en het corrigeren van je pup
6. De commando’s die je pup gaat leren, ingedeeld naar veiligheid, actie en werken met de dummy
7. Oefeningen met je pup om te lopen en te spelen
De checklist is in het werkboek opgenomen en kan van de site gedownload worden.

Dit werkboek over de puppytraining volgens de HOVAWART-lesmethode geeft antwoord op vele vragen. Want hoe moet je het allemaal doen?:
Hoe communiceer ik met mijn jonge hond van tien weken oud?
Hoe blijf ik rustig en voorkom ik dat ik mijn pup ga straffen?
Hoe behandel ik mijn pup als een hond en niet als een mens?
Hoe geef ik het beste mijn commando’s?
Hoe leer ik mijn pup een klein beetje Nederlands?
Waar begin ik mee?
Elke hond is anders: de ene leert sneller dan de andere en ook de karakters en het nest waar de pup uitkomt kunnen enorm verschillen. Het ene ras is het andere ras niet. Ook de bazen verschillen van elkaar: de ene heeft veel ervaring met het trainen van pups en voor de ander is het misschien de eerste pup; qua karakter kunnen bazen sterk verschillen en de ene heeft misschien veel meer tijd beschikbaar voor de trainingen dan de andere. Dit alles heeft zijn invloed op de training van de pup, maar vooral ook op het leerproces bij de baas zelf.

Rest ons jullie heel veel plezier en succes met dit ‘werkboek bij de puppytraining volgens de HOVAWART-lesmethode’ toe te wensen. Opdat de trainingen, oefeningen en opvoeding van je pup én jezelf nog plezieriger en succesvoller zullen zijn.


Angelika Balk en Kees Dullemond       

Angelika  sam divers 3