Wat zijn zo de ervaringen van deelnemers aan puppytrainingen volgens de HOVAWART-lesmethode het bijbehorende werkboek. 

 

 

Douwe en Jellie B. te Z.


De HOVAWART-lesmethode is sterk gericht op het creëren en uitbouwen van de binding met je pup. Het aanliggen was een fantastische ervaring. Het bracht enorme rust in de hond en mijzelf. Het bewustzijn van de interactie tussen mij en de hond is bepalend voor de ontwikkeling van de (relatie tussen baas en) pup. Met dit werkboek in de hand maak ik mij de oefeningen nog meer eigen. Onze hovawart en wij zijn er heel blij mee.

 

 

 

Els U. te J.

Het is voor hond en baasje altijd weer een feest om naar de trainingen te gaan. Het gedrag van het baasje werkt door naar de hond (een hovawart). Mij wordt een spiegel voorgehouden, waardoor ik veel over mezelf leer. Ik ben duidelijker en consequenter richting de hond geworden.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anita H. te B.

De HOVAWART-lesmethode helpt mij enorm in mijn eigen bewustwording: wat voor baas ben ik en hoe reageer ik op mijn hond in bepaalde situaties. Erg confronterend en erg leerzaam. Ik ben heel blij dat ik de reacties en het gedrag van mijn weimaraner beter kan ‘lezen’.

 

 

 

Mieke en Hendrik te L.

Dit werkboek is een mooie aanvulling op de HOVAWART-lesmethode. Zo kunnen we ons de lesstof nog meer eigen maken. Door de trainingen hebben we onze hovawart steeds beter leren kennen en begrijpen. Vooral ook geleerd hoe wij ons moeten gedragen en wat dat voor de hond betekent. We zijn duidelijker in wat we van haar verwachten. Een hond is een hond en geen klein kind. Wederzijds respect is de rode draad die door de lessen heen loopt.

Boaz

Boaz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wendy M. te M.

De HOVAWART-lesmethode heeft ons geleerd om ‘de taal’ van onze Pyreneese berghond Boaz beter te begrijpen. We timen en communiceren nu heel goed met elkaar, waardoor de onderlinge band vele malen sterker is geworden. De training, het werkboek en de HOVAWART-lesmethode is een gouden combinatie voor het opvoeden van dit stevige ras.

 

Zon

Zon

 

Patrick en Gabrielle F. te H.

Het werkboek is overzichtelijk en helder. Het stimuleert om met de oefeningen aan de slag te gaan. Wat heerlijk dat dit werkboek er is zodat ik het bij een vraag er even bij kan pakken. Het vergroot het effect van de trainingen, zowel bij onszelf als bij Zon, onze 1 jaar oude landseer.

Ervaringen van de honden

 

 

Dit is de ervaring van Zon (landseer) te H.

In het begin, toen ik 5 maanden was, mocht ik hem nog beschermen en tegen iedereen grommen en dreigen die te dicht in de buurt kwam. Nu heeft de baas de leiding genomen. Dat maakt dat ik heel ontspannen volg en naar hem luister. Ik vind het een feest om te werken met mijn baas. Ik mag (bijna overal) mee naar toe omdat ik zo gehoorzaam ben.

 Marcus

 

 Dit is de ervaring van Marcus (1,5 jarige Weimaraner) te B.

 Mijn baas neemt sinds zij de trainingen volgens de HOVAWART-lesmethode volgt meer de leiding. Daardoor is het voor mij duidelijker wat ze van mij verwacht in bepaalde situaties. Ik heb een fijne baas, omdat zij door wil blijven leren. Dat geeft mij rust en vertrouwen in haar.


Markus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dit is de ervaring van Fenny (Pyrenese berghond), te M.

 Ik vind het heel fijn dat ik al vanaf mijn negende week met mijn baasje de trainingen volg. Het is leuk, leerzaam en verrassend. Ook leer ik respect te hebben voor andere honden en natuurlijk ook voor mijn eigen twee-voeter. Die trouwens heel duidelijk en vriendelijk is naar mij toe en het heel lang volhoudt. Dan strijk ik over mijn hondenhart en doe ik wat ze me vraagt. Ik zeg ‘doen die HOVAWART-lesmethode’ en een dikke poot van Fenny.

 

 

 Dit is de ervaring van Femke (hovawart-pup) te J.

Wat wij hovawarts helemaal niet leuk vinden is als onze baas zo bozig kijkt of in babytaal tegen ons praat. Wel vinden we het fijn dat ze ons uit een conflict met andere honden houdt; zeg nou zelf, er moet toch iemand zijn die ons beschermt? Ik vind het leuk om soms lekker dwars te zijn en helemaal niet te gehoorzamen. Stom hoor dat mijn baas al na één keer zeggen me dan het lekkers ontneemt. Ik kies dan maar snel eieren voor mijn geld door wat braver te zijn.

 

 

 Dit is de ervaring van Wolf (hovawart 1 jaar) en zijn baasje Cock de G. te Z.

 Voor het aanleren van nieuwe dingen voor mijn hovawart Wolf is de dummy een uitkomst. Samen spelen en plezier hebben met de dummy. Het moeilijkste voor Wolf: ik laat de dummy vallen en pas na 200 meter doorlopen mag hij hem apporteren. Het moeilijkste voor mij: niet zo veel kletsen tegen hem en over hem heen buigen; dat Wolf uit de dummy mag happen is voldoende beloning voor hem.

 

 

In het tijdschrift Hovawartaal maart 2019 verscheen deze review

review uit hovawartaal 2019 1 over hovawartlesmethode.nl